top of page

Case Fitco : Snelheid maakt het verschil

Als producent van technische vezels, levert Fitco oplossingen voor filtertechnieken, krimpkousen en beschermhulzen. Daarnaast maakt het bedrijf ook halffabrikaten die onder meer gebruikt worden bij het vervaardigen van airbags. Het innovatieve karakter van die toepassingen leidde al snel tot een grote afzet, waardoor Fitco 5 jaar na de oprichting op zoek moest naar een andere locatie.

De keuze viel op het Oostendse industriepark Plassendale, waar op korte tijd een gloednieuw gebouw uit de grond rees : kantoren, opslagruimtes en een productiehal. De mogelijkheid voor een snelle uitbreiding van de productiefaciliteiten stond hoog op de agenda. Maar dé topprioriteit was het halen van een strikte deadline. "Fitco had daarvoor al een beroep gedaan op E.M.S. voor het aansluiten van machines.", vertelt zaakvoerder Marc Segers. "De kwaliteit van dat werk zorgde voor het vertrouwen, waardoor we ook naar deze opdracht mochten meedingen."

 

Eerst denken…

 

Om kosten te drukken, heeft E.M.S. de plannen aan een grondige studie onderworpen. "De engineering bracht aan het licht dat de hoogspanningscabine en het hoofdbord een centrale positie moesten innemen. Zo hebben we de kabellengtes tot een minimum kunnen herleiden, wat door de hoge prijs van koper een flinke duit scheelt."

Met het oog op latere uitbreidingsmogelijkheden besliste E.M.S. om de kabelgoten zo dicht mogelijk tegen het plafond te bevestigen, en steeds op gelijke hoogte. De weefgetouwen en extrusiepersen kunnen daardoor moeiteloos verplaatst worden naar om het even welke plek op de werkvloer.

 

… dan doen

 

Een fabriek levert pas geld op wanneer ze operationeel is. Vandaar een deadline van slechts 3 maanden. Op het bestek stonden de volgende items :

 

  • 1 hoogspanningscabineVerwarmingsinstallatie

  • 1 hoofdbord van 3.500 ACamerabewaking

  • 6 laagspanningsborden van 600 ANoodverlichting

  • Bijna 2 km verlichtingsrailsBranddetectie

  • Aansluiten van machinesDatanetwerk

  • Ruim 1,5 km kabelgoten…

 

De werken begonnen eind augustus 2004. Maar algauw kwam de vraag om - ondanks eerdere afspraken - voor november klaar te zijn. Daarom legde de E.M.S-ploeg (gemiddeld 4 man sterk en op topdagen dubbel zoveel) zich eerst toe op het in dienst nemen van de transfo, het hoofdbord en de secundaire borden. Met succes : "De minder belangrijke zaken hebben we afgewerkt toen de 35 werknemers van Fitco hier al weer aan de slag waren. Vandaag draait de fabriek op volle capaciteit.", aldus nog Marc Segers.

bottom of page