Case Isomo : E.M.S zoekt het hogerop
Vragen waarmee de Kortrijkse firma Isomo zich bezighoudt is zowat een open deur intrappen. De naam staat bij veel Belgen synoniem voor piepschuim of… om het 'wetenschappelijk' uit te drukken : geëxpandeerd polystyreen. Het materiaal wordt onder meer toegepast in isolatie voor gebouwen, geluidsisolatie en schokabsorberende verpakkingen. Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn de belangrijkste handelspartners van het familiebedrijf.
Het productieproces verloopt nagenoeg volledig automatisch. Eerst worden kleine bolletjes polystyreen verhit tot ze maximaal uitzetten. Daarna komen ze in grote matrijzen terecht, waar ze onder invloed van stoom aan elkaar smelten. Na afloop worden de grote, vaste blokken door middel van speciale machines met een combinatie van gloeidraden, cilinders en platen in de gewenste vorm gesneden.
Niet voor angsthazen
De eerste contacten tussen Isomo en E.M.S. vinden plaats naar aanleiding van een routineklus : het ophangen van verlichtingsarmaturen onder een nieuw afdak. Een tweede opdracht volgt. Marc Segers : "Op 12 meter hoge silo's moesten we alle kleppen en cilinders vernieuwen. Best wel een huzarenstukje, maar we hebben alles piekfijn in orde gebracht. Als je geregeld voor dezelfde mensen werkt, bouw je een vertrouwensrelatie op. Da's voor beide partijen interessant. Doen er zich bij Isomo technische problemen voor, dan weten ze meteen wie ze moeten bellen. Eén van die problemen, zo bleek, was het volledig verouderde elektriciteitsnet. Samen met het keuringsorganisme Van Hemelen, heeft E.M.S. alle knelpunten in beeld gebracht om ze daarna één voor één aan te pakken."
Zware jongens, lichte kosten
Ook wanneer Isomo beslist om het bestaande complex uit te breiden, is E.M.S. van de partij. Marc Segers : "De nieuwbouw werd opgetrokken tot een hoogte van 20 meter. Daarbinnen moesten wij technieken zoals elektriciteit, domotica (automatische sturing van verlichting, verwarming, camerabewaking) en perslucht installeren. Bovendien hebben we ook gezorgd voor het plaatsen van zware machines. Op 10 meter hoogte ! Oorspronkelijk was het de bedoeling om ze via het dak naar binnen te brengen. Maar door ze ter plaatse op te bouwen met gehuurde compactkranen, kwam de klant er veel goedkoper van af. Je ziet dus hoe belangrijk het is om al in de beginfase contact op te nemen met E.M.S. We denken mee, dat is onze meerwaarde."