Case Huis Vanassche : Thuis bij detaillisten
Het Izegemse Huis Vanassche, een groot- en kleinhandel in groenten en fruit, bedient hoofdzakelijk regionale klanten. Na jaren succesvol zakendoen, wilden de eigenaars een volledig nieuwe winkel bouwen. Voor het technische gedeelte namen ze met verschillende bedrijven contact op. Maar het was E.M.S. die uiteindelijk de opdracht kreeg.
Voeding en elektriciteit : een speciale combinatie
Wat op het eerste zicht veel weg heeft van een standaard installatieklus, blijkt na een verkennend gesprek toch net iets gecompliceerder. Marc Segers : "We hebben hier te maken met voedingswaren. Dat betekent dat er een extra dimensie bijkomt : hygiëne. En reken er maar op dat de voedselinspectie ook naar de elektrische installatie kijkt."
Geen pijn in de portefeuille
E.M.S.' ruime ervaring in verschillende bedrijfssectoren levert een meerwaarde op die duidelijk naar voor komt in allerhande besparingen. "Om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden, hebben we de plannen voor de verlichting grondig herzien. In eerste instantie was het de bedoeling om laagspanningslampen te gebruiken. Maar die hebben we vervangen door armaturen met TL-5 lampen en sodiumlampen. Een andere maatregel om de gebruikskosten te temperen, betreft het toepassen van een domoticasysteem waarmee je de hele elektrische installatie beheert. Dat komt erop neer dat je kunt sturen waar nodig en (o.a. verlichting) kunt afleggen wanneer de detectoren geen aanwezigheid meer vaststellen.
Koud, warm of beide ?
Naast het elektrische gedeelte, slaagde E.M.S. er ook in om te bezuinigen op de verwarming. Marc Segers : "Met de aannemer van de koelinstallatie hebben we afgesproken om de vrijgekomen warmte op te nemen via een warmtepomp en ze te gebruiken om in de winkel een aangename temperatuur te creëren. Door op die manier warmte terug te winnen, is er een kleinere - en dus goedkopere - ketel nodig. En omdat we veel minder verwarmingsvermogen nodig hebben, konden we de klant een condensketel aanbieden, die per definitie ± 2/3 minder verbruikt dan een gewone CV-ketel.
Door zo vaak met de uitbaters van Huis Vanassche aan tafel te zitten is er een sterke band gegroeid. Je voelt die bezieling , de drive van die mensen. Zodoende hebben we er niet enkel een klant bij, maar ook een vriend."