top of page

Case Faurecia : Size doesn't matter

Met meer dan 60 000 werknemers, verspreid over 160 vestigingen in 28 landen is het Franse bedrijf Faurecia een echte multinational. Als leverancier van zetels, bumpers, dashboards en andere auto-onderdelen haalt het bedrijf een wereldwijd verkoopcijfer van € 10,7 miljard. In het klantenbestand zitten klinkende namen als Audi, Chevrolet, Citroën, Peugeot, Renault, Smart, Volkswagen, Volvo …

De Belgische afdeling van Faurecia, waar ruim 130 mensen werken, is volop in beweging. In 2003 besliste het management om de vestiging in Drogenbos om te ruilen voor een nieuw gebouw in Anderlecht : een hal van 10.000 m2 inclusief burelen. E.M.S. kreeg de opdracht om het 'naakte' gebouw technisch aan te kleden.

Integrale aanpak

Hoe warm moet het in een fabriekshal zijn ? Hoeveel licht is er nodig ? En wat is de ideale plaats voor de machines ? Stuk voor stuk vragen waarop het antwoord niet meteen voor de hand ligt. Met een complete afwerking van de elektriciteit in zowel de productiehal als de burelen (netwerkbekabeling, telefonie, …), een volledige sanitaire installatie en een zelf geplaatst gasbuizennet bewijst EMS dat industriële bedrijven meer dan ooit nood hebben aan een totaalservice.

Marc Segers : "In samenwerking met de technische dienst van Faurecia hebben we alle wensen in kaart gebracht. In de productieruimte was een verlichtingssterkte van 500 lux nodig en een gegarandeerde binnentemperatuur van ± 18°C bij een buitentemperatuur van -10°C. Ook werd een flexibel geheel gevraagd voor wat betreft de productie-éénheden. Na overleg met onze leveranciers zijn we tot een oplossing gekomen waarbij we naast ongeveer 870 kW aan rechtstreekse gasgestookte verwarmingsketels, ook nog een 500-tal verlichtingsarmaturen en ongeveer 1.100 m kabelgoten hebben opgehangen. De inplanting van de machines hebben we samen met de klant bepaald, in functie van de lopende productielijnen. Uiteraard kwam daar flink wat rekenwerk aan te pas : vermogens bepalen, kabelgoottrajecten uittekenen, …"

Met fluwelen handschoenen

Om de nieuwe gebouwen zo snel mogelijk in dienst te nemen, vertrouwde Faurecia de verhuis van de machines aan E.M.S. toe. Een hachelijke onderneming, ook al liggen Anderlecht en Drogenbos op slechts een boogscheut van elkaar. Marc Segers : "Faurecia maakt gebruik van 4 geavanceerde robotten. Die zijn zwaar en log, maar tevens erg delicaat. Een team van gespecialiseerde technici uit Duitsland stond klaar om meteen in te grijpen in geval van problemen. Zover is het evenwel nooit gekomen. We hebben overigens ook de minder gesofisticeerde machines ter plekke gebracht. De hele werkplaats was binnen de voorziene termijn operationeel. En als extraatje heeft E.M.S. zelfs het kantoormeubilair verhuist. Je ziet dat we geen enkele uitdaging uit de weg gaan."

bottom of page